"Το 5ο Θέμα" Βιβλίο φυσικής του Χρήστου Ελευθερίου

Πρόλογος

Όταν μου ζητήθηκε από τον Χρήστο Ελευθερίου να προλογίσω αυτό το βιβλίο, δεν το κρύβω οτι συγκινήθηκα. Η μνήμη μου γύρισε εικοσιοκτώ χρόνια πίσω. Τότε που 18 χρονών παιδιά ξεκινούσαμε μαζί με τον Χρήστο από τη γενέθλια γη τα Σέρβια, να σπουδάσουμε αυτή την υπέροχη επιστήμη, τη Φυσική.
Τα συναισθήματα που με πλημμύρισαν ήταν τόσο έντονα, ώστε το ίδιο το βιβλίο μοιραία πέρασε σε δεύτερο ρόλο.
Τα χρόνια που ακολούθησαν βρήκαν τον Χρήστο να υπηρετεί μέχρι και σήμερα την αγαπημένη του Φυσική, από το μετερίζι του δασκάλου-φροντιστή.
Η εμπειρία όλων αυτών των ετών στη διδασκαλία της Φυσικής και στην προετοιμασία χιλιάδων μαθητών, υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, η προσπάθεια να τους διδάξει απλά και κατανοητά τις έννοιες της φυσικής, περιέχονται σε αυτό το βιβλίο.
Μία συλλογή από εξαιρετικά προβλήματα, πρωτότυπα, που καλύπτουν όλο το φάσμα της Φυσικής των εξετάσεων και ενώ με την πρώτη ματιά μου φαίνονται δύσκολα, η λύση τους δείχνει ότι η καλή γνώση της Φυσικής και η εφαρμογή των νόμων της, τα μετατρέπει σε μία ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία.
Αυτό ακριβώς είναι η πολύ καλή δουλειά του Χρήστου, η μαεστρία με την οποία "παντρεύει" τα διαφορετικά κεφάλαια της Φυσικής, δημιουργώντας εξαιρετικές ασκήσεις.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, απευθύνεται σε πολλές ομάδες ανθρώπων. Απευθύνεται στους συναδέλφους φυσικούς οι οποίοι αναζητούν έναν άλλο τρόπο και ένα διαφορετικό υλικό για να διδάξουν τη Φυσική.
Στους απαιτητικούς υποψήφιους των πανελλαδικών που αναζητούν ένα βιβλίο για την επανάληψη της ύλης των εξετάσεων, στο οποίο θα βρουν δύσκολα προβλήματα, που συνδυάζουν όλη την ύλη, λυμένα με απλό τρόπο, πράγμα που αποκαλύπτει όλη την ομορφιά και την απλότητα της Φυσικής.
Σε υποψηφίους διαγωνισμών και γιατί όχι, ακόμη και Ολυμπιάδων Φυσικής, όπως και σε κάθε επιστήμονα που ασχολείται με τη Φυσική και τη λύση των ασκήσεων.
Τελικά, το βιβλίο αυτό ίσως να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και σκεφτόμαστε τις ασκήσεις της Φυσικής και τη διδακαλία τους.

Γιάννης Λαμπρόπουλος


Φυσικός-εκπαιδευτικόςΔείτε τα βίντεο της παρουσίασης του βιβλίου


Copyright © 2013-22 Φροντιστήριο "Σύγχρονο" || Κατασκευή ιστοσελίδας: Ντέμος Θ. Δημήτριος