Κιτρικό οξύ…

Το κιτρικό οξύ παρασκευάζεται βιομηχανικά είτε από το χυμό των λεμονιών κατά την κατακρήμνιση με ανθρακικό ασβέστιο υπό μορφή αδιάλυτου κιτρικού ασβεστίου, είτε κυρίως κατά τη ζύμωση σακχάρων με ευρωτομύκητες ή κιτρομύκητες. Στη δεύτερη μέθοδο, το σάκχαρο υφίσταται ζύμωση μέχρι 50% προς κιτρικό οξύ. Στο φιλτραρισμένο αραιό διάλυμα κιτρικού οξέος προστίθεται υδροξείδιο του ασβεστίου οδηγώντας στην κατακρήμνιση αδιάλυτου κιτρικού ασβεστίου, το οποίο στη συνέχεια κατεργάζεται με θειικό οξύ για να δώσει κιτρικό οξύ και θειικό ασβέστιο ως παραπροϊόν.

Να γραφεί ο συντακτικός τύπος του κιτρικού οξέος καθώς και οι συντακτικοί τύποι των Α,Β,Γ & Δ  αν είναι γνωστό ότι μπορεί να παρασκευαστεί με τον εξής τρόπο:

1,3 δίχλωρο ακετόνη +ΗCN–>A

Α + 2Η2Ο—>Β

Β+2ΚCN–>Γ

Γ + μπόλικο Η2Ο–>κιτρικό οξύ

κιτρικό οξύ + μπόλικο Να—>Δ  + αέριο

Αν η αρχική ποσότητα της 1,3 δίχλωρο ακετόνης ήταν 0,25mol να βρεθεί ο όγκος του αερίου  μετρημένος σε STP που θα παραχθεί τελικά αν όλες οι αντιδράσεις είχαν απόδοση 100%.

 

Χρήστος Ελευθερίου

Σχετικά με Χρήστος Ελευθερίου

Ο Χρήστος Ι. Ελευθερίου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Καθηγητής φυσικής από το 1990, είναι ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Σύγχρονο» στα Σέρβια και στο Βελβεντό

Δείτε όλες τις αναρτήσεις του Χρήστος Ελευθερίου →

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *