Μίξη οίνων…

Η κυρα Νίκη εδώ και χρόνια έχοντας την συνταγή του θειού της  από το σόι των Παπαγιαννουλαίων παράγει κόκκινο  κρασί με σταθερά χαρακτηριστικά. Ας υποθέσουμε  ότι κάθε χρόνο παράγει  το κρασί “Kυρά Νίκη” με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 13ο σε φιάλες των 750ml. Mετά από μελέτη προέκυψε ότι οι φιάλες του 2010 είχαν οξειδωθεί σε ποσοστό 5% από οινόπνευμα σε οξικό οξύ.Για να μετριασθεί η οξύτητα του κρασιού ο “πότης” και ολίγον “χημικός” γιος της κυρας Νίκης αποφασίζει να αναμίξει δύο μπουκάλια κρασί ένα του 2010 και ένα του 2016 που δεν παρουσιάζει σημεία οξείδωσης όπως έκαναν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Να βρεθούν:

α)Το νέο ποσοστό οξείδωσης του  νέου κρασιού που θα προκύψει από την ανάμιξη των δύο κρασιών.

β)Να σχεδιασθεί ένα ποιοτικό διάγραμμα της συγκέντρωσης του οξικού οξέος στο κρασί του 2010 με την προυπόθεση ότι το ίδιο το οξικό οξύ είναι αυτοκαταλύτης της οξείδωσης της αιθανόλης.

γ)Τι ουσίες θα προκύψουν αν στο νέο κρασί προσθέσουμε μικρή ποσότητα Να;

δ)Ποιο το PH του τελικού κρασιού αν το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου 25o C.

Δίνεται ραιθανόλης=0,8 g/ml  Κα=10-5  KW=10-14

 

 

Χρήστος Ελευθερίου

Σχετικά με Χρήστος Ελευθερίου

Ο Χρήστος Ι. Ελευθερίου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Καθηγητής φυσικής από το 1990, είναι ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Σύγχρονο» στα Σέρβια και στο Βελβεντό

Δείτε όλες τις αναρτήσεις του Χρήστος Ελευθερίου →

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *