Οινοκλεψύδρες ….

Στην οινοκατάνυξη της Κυριακής στην Καρδίτσα συναντήθηκαν τέσσερις οινοκλεψύδρες με τα παραπάνω ονόματα.Με βάση τα παρακάτω δεδομένα να βρείτε τι έχει το πάνω μέρος της κλεψύδρας και τι το κάτω.
Στην κλεψύδρα ant παρατηρούμε ότι καθώς περνάει ο χρόνος το PH του κάτω μέρους αυξάνεται ενώ το διάλυμα δεν αλλάζει χρώμα.
Στην κλεψύδρα pol δεν παρατηρηρώ καμία αλλαγή με το πέρασμα του χρόνου ούτε στο PH oύτε και στην θερμοκρασία.
Στην κλεψύδρα ele  παρατηρούμε ότι καθώς περνάει ο χρόνος το PH του κάτω μέρους αυξάνεται ενώ το διάλυμα θολώνει όπως και το μάτι του ele όταν πίνει το περιεχόμενο της κλεψύδρας.
Στην  κλεψύδρα xark παρατηρούμε ότι καθώς περνάει ο χρόνος το PH του κάτω διαλύματος τείνει προς το 13.Με δεδομένο ότι είμαστε σε τσιπουράδικο και όχι σε χημικό εργαστήριο να βρεθούν τι περιέχει η κάθε κλεψύδρα στο πάνω και τι στο κάτω μέρος της.

Υ.Σ.Η απάντηση θα δοθεί την Δευτέρα μετά από τις εξετάσεις (ούρων αίματος κτλ).

H συνάντηση είχε τελικά και δύο νέες “οινοκλεψύδρες”

Επειδή οι νέες “οινοκλεψύδρες” ήταν φυσικές οι ερωτήσεις για αυτές θα είναι Φυσικής:
Oι σταγόνες πέφτουν στην κλεψύδρα thas με σταθερό ρυθμό.
Τι θα σχηματισθεί στο κάτω μέρος της κλεψύδρας:a)κύμα β)σωματιδιοσταγόνες γ)κυματίδιο
Αν οι σταγόνες που έπεφταν στο douk είχαν σταθερό ρυθμό ίδιο με αυτόν που ο douk κατανάλωνε το τσίπουρο σε πόση ώρα ο douk θα έβρισκε το αυτοκίνητό του μετά την τσιπουροκατάνυξη:
a) 1h  β)2h  γ)Ποτέ γιατί δεν θα το έβλεπε
Υ.Σ.Να ευχαριστήσω τον Κώστα Χαρκοπλιά  και την γυναίκα του την  Κατερίνα για την άψογη φιλοξενία  τους στην πανέμορφη Καρδίτσα.
Η  παρακάτω εικόνα μιλάει μόνη της….
Για όλα φταίνε τα κυματίδια!!!!!!!!
Χρήστος Ελευθερίου

Σχετικά με Χρήστος Ελευθερίου

Ο Χρήστος Ι. Ελευθερίου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Καθηγητής φυσικής από το 1990, είναι ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Σύγχρονο» στα Σέρβια και στο Βελβεντό

Δείτε όλες τις αναρτήσεις του Χρήστος Ελευθερίου →

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *