Ποιος ξέρει;;

Κατακόρυφο ιδανικό ελατήριο σταθεράς Κ=100Ν/m  και φυσικού μήκους L=1,35m έχει το κάτω του άκρο του σταθερά συνδεδεμένο με το έδαφος.Πάνω στο  ελατήριο ισορροπεί χωρίς να είναι κολλημένη κατακόρυφη λεία ομογενής ράβδος μάζας Μ=1Kg και μήκους l=1,1m και πάνω στην ράβδο ισορροπεί χωρίς να είναι στερεωμένο δεύτερο σημειακό ελαστικό σώμα μάζας Μ.Δεύτερο σημειακό σώμα μάζας επίσης Μ συγκρούεται κεντρικά ελαστικά και ακαριαία με το κέντρο μάζας της ράβδου έχοντας ταχύτητα u=1m/s.Αν το σημειακό σώμα Μ κολλήσει στο άκρο του ελατηρίου και τα δύο σημειακό σώματα συγκρουστούν ελαστική κάποια χρονική στιγμή που το ελατήριο έχει το φυσικό του μήκος και το ένα σώμα ανεβαίνει να βρεθούν:

α)Το είδος της κίνησης της ράβδου καθώς και το μέτρο της  ταχύτητας του κέντρου μάζας της ράβδου την στιγμή που χτυπάει στο έδαφος.

β)Το  τελικό πλάτος ταλάντωσης του σώματας που κόλλησε πάνω στο ελατήριο αν υποθέσουμε απομακρύνουμε το δεύτερο σημειακό σώμα μετά την κρούση των δύο σωμάτων.

γ)Το μέγιστο ύψος που θα φτάσει το σημειακό σώμα που βρισκόταν πάνω στη ράβδο.

δ)Θα γίνει η κρούση εκεί που μας λέει η εκφώνηση ή όχι;;;

 

Χρήστος Ελευθερίου

Σχετικά με Χρήστος Ελευθερίου

Ο Χρήστος Ι. Ελευθερίου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Καθηγητής φυσικής από το 1990, είναι ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Σύγχρονο» στα Σέρβια και στο Βελβεντό

Δείτε όλες τις αναρτήσεις του Χρήστος Ελευθερίου →

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *