Στερεό-ρευστό …..

Κυλινδρική δεξαμενή εμβαδού βάσης Α=π m^2 και ύψους Η=2,05m βρίσκεται  σε ύψος L πάνω από το οριζόντιο έδαφος.Στην βάση του δοχείου και στην μία μεριά έχουμε στερεώσει με άρθρωση οριζόντια λεπτή ομογενής σανίδα μάζας Μ=2kg και μήκους L η οποία ισορροπεί οριζόντια με την βοήθεια νήματος μήκους L που είναι στερεωμένο στο κέντρο μάζας της σανίδας και σε κάποιο σημείο του δοχείου.Στο κάτω άκρο του δοχείου έχουμε συνδέσει βρύση σταθερής παροχής Π1=1,25π^2.10^-2 m^3/s  οπότε κάποια χρονική στιγμή t=0  ανοίγουμε τη βρύση και αρχίζουμε να γεμίζουμε το δοχείο που σε ύψος Η1=1,25m από τον πάτο του δοχείου έχει μια μικρή οπή εμβαδού Α.Αν το δοχείο μόλις που δεν πλημμυρίζει και η ράβδος μόλις που δεν βρέχεται όταν η στάθμη στο δοχείο έχει σταθεροποιηθεί να βρεθούν:
a)Tην χρονική στιγμή  που αρχίζει η διαρροή του νερό από την τρύπα.
β)Το εμβαδό της οπής της τρύπας στο ύψος Η1.
γ)Το μήκος της ράβδου
δ)Το μέτρο της τάσης του νήματος.
Την χρονική στιγμή που η στάθμη του νερού έχει σταθεροποιηθεί κόβουμε το νήμα.Να βρεθούν:
ε)Ποια η μέγιστη κινητική ενέργεια της ράβδου
στ)Το άκρο της ράβδου ή μια στοιχειώδης ποσότητα νερού θα φτάσει πρώτη στο έδαφος αν την στιγμή που κόβεται το νήμα η στοιχειώδης ποσότητα αλλά και το άκρο της ράβδου βρίσκονται στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο.
Δίνονται Ια=1/3 ΜL^2  και g=10m/s^2.

Χρήστος Ελευθερίου

Σχετικά με Χρήστος Ελευθερίου

Ο Χρήστος Ι. Ελευθερίου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Καθηγητής φυσικής από το 1990, είναι ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Σύγχρονο» στα Σέρβια και στο Βελβεντό

Δείτε όλες τις αναρτήσεις του Χρήστος Ελευθερίου →

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *