Μία γλυκύτατη άσκηση…

Δύο ίδιοι ομογενείς  κύλινδροι μάζας Μ εμβαδού επιφάνειας Α και ύψους Η ισορροπούν κατακόρυφα  ο ένας μέσα σε υγρό πυκνότητας ρ και ο άλλος πάνω σε ένα  κατακόρυφο ιδανικό ελατήριο σταθεράς Κ.Το ελατήριο δεν είναι συνδεδεμένο με κανέναν από τους δύο                    κυλίνδρους                                                                                                                                                                   ισορροπεί όμως  κατακόρυφο πάνω στην ευθεία που ενώνει τα δύο κέντρα μάζας των κυλίνδρων.
Αν την χρονική στιγμή t=0 αφαιρεθεί ακαριαία το ελατήριο να βρεθούν:
α)Το ύψος του κάτω κυλίνδρου που είναι βυθισμένος μέσα στο υγρό καθώς και την συσπείρωση το ελατηρίου
β)Η χρονική στιγμή που θα γίνει η κρούση των δύο κυλίνδρων αν είναι γνωστό ότι την στιγμή της κρούσης τους ο κάτω κύλινδρος έχει μηδενική ταχύτητα για πρώτη φορά.
γ)Το φυσικό μήκος του ελατηρίου.
δ)Αν η κρούση των κυλίνδρων  είναι πλαστική να βρεθεί να βρεθεί το μέγιστο βάθος από την επιφάνεια του υγρού που θα φτάσει η κάτω άκρη των δύο κυλίνδρων.
Δίνεται η Patm και το g και ότι το υγρό βρίσκεται μέσα σε τεράστια πισίνα.

 

Χρήστος Ελευθερίου

Σχετικά με Χρήστος Ελευθερίου

Ο Χρήστος Ι. Ελευθερίου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Καθηγητής φυσικής από το 1990, είναι ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Σύγχρονο» στα Σέρβια και στο Βελβεντό

Δείτε όλες τις αναρτήσεις του Χρήστος Ελευθερίου →

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *