Ρευστό και ταλάντωση


Στο παραπάνω σχήμα το σύστημα το κυλίνδρων ισορροπεί με την βοήθεια ιδανικού κατακόρυφου ελατηρίου μέσα σε ιδανικό υγρό σταθερού ύψους Η και πυκνότητας ρ.Οι δύο κύλινδροι είναι δεμένοι μεταξύ τους με  τεντωμένο  μη ελαστικό νήμα αμελητέας μάζας.Tην χρονική στιγμή t=0 κόβουμε το νήμα οπότε ο πάνω κύλινδρος αρχίζει να βγαίνει από το υγρό στο κενό ενώ ο κύλινδρος που είναι δεμένος με το ελατήριο αρχίζει να εκτελεί κατακόρυφη γ.α.τ.Να βρεθούν:
a)H περίοδος ταλάντωσης του κάτω κυλίνδρου
β)Το μέγιστο ύψος που θα φτάσει το κέντρο μάζας του πάνω κυλίνδρου αν είναι γνωστό ότι δεν βγαίνει ολόκληρος από το υγρό καθώς και η περίοδος ταλάντωσης του κυλίνδρου.
γ) Ποια σχέση πρέπει να ισχύει ανάμεσα στα ρ1,ρ2,ρ και Κ για να επαναληφθεί η αρχική εικόνα του συστήματος των δύο κυλίνδρων.Η άσκηση αποτελεί ιδέα της Θεοδώρας και  την αφιερώνω σε εκείνη….

 

Χρήστος Ελευθερίου

Σχετικά με Χρήστος Ελευθερίου

Ο Χρήστος Ι. Ελευθερίου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Καθηγητής φυσικής από το 1990, είναι ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Σύγχρονο» στα Σέρβια και στο Βελβεντό

Δείτε όλες τις αναρτήσεις του Χρήστος Ελευθερίου →

Αφήστε ένα σχόλιο

2 Comments on “Ρευστό και ταλάντωση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *