Η γάτα ιμαλαίων που τα έκανε μούσκεμα…

Πάνω σε μία  λεπτότατη οριζόντια πλάκα  μάζας Μ μήκους l και πλάτους b έχουμε “στρώσει” νευτώνιο υγρό πάχους d και πυκνότητας ρ.Το σύστημα ισορροπεί οριζόντια με την βοήθεια άρθωσης και  κατακόρυφου υποστηρίγματος που βρίσκεται σε oριζόντια απόσταση s απόσταση. Μία γάτα μάζας m Ιμαλαίων κοιμάται με το κέντρο μάζας να είναι ακριβώς στο κέντρο του συστήματος ράβδου νευτώνιου υγρού και είναι σε επαφή με το νευτώνιο υγρό κατά εμβαδό a^2.Tην χρονική στιγμή t=0 με την βοήθεια εξωτερικής δύναμης F η γάτα αρχίζει να κινείται  με σταθερή ταχύτητα u προς το υποστήριγμα.Αν το υποστήριγμα έχει όριο θραύσης Τmax να βρεθούν:
a)Το ιξώδες του νευτώνιου υγρού
β)Η εξίσωση της  δύναμης που ασκεί  το υποστήριγμα στη ράβδο σε συνάρτηση με το χρόνο.
Αν υποτεθεί ότι την στιγμή που σπάει το υποστήριγμα   δύναμη καταργείται και η γάτα από εκείνη την στιγμή και μετά εκτελεί οριζόντια βολή να βρεθούν:
γ)Η οριζόντια απόσταση από τον τοίχο κυβικού δοχείου ακμής a για να πέσει ολόκληρη η γάτα μέσα στο δοχείο που περιέχει νερό πυκνότητας ρν και ύψους a.

Χρήστος Ελευθερίου

Σχετικά με Χρήστος Ελευθερίου

Ο Χρήστος Ι. Ελευθερίου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Καθηγητής φυσικής από το 1990, είναι ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Σύγχρονο» στα Σέρβια και στο Βελβεντό

Δείτε όλες τις αναρτήσεις του Χρήστος Ελευθερίου →

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *